Wrzuć wakacyjne zdjęcie z produktami VACO i zawalcz o pobyt w Meta Apartaments w Szczyrku! W dniach 15.06.-31.08.2022 opublikuj zdjęcie...
czytaj dalejPrzychodzi czas na porządki, otwieramy szafę, żeby przejrzeć ubrania i naszym oczom ukazuje się niezbyt ciekawy widok, a mianowicie dziury w materiale. Te ubytki nie zrobiły się same, a ich obecność świadczy o tym, że w naszym domu zalęgły się mole. Mogły się pojawić także w kuchni, zwłaszcza w suchych produktach. Nie należy jednak panikować, bo można się ich pozbyć, stosując kilka sprawdzonych metod.
Spis treści
Rodzaje moli
Najbardziej uciążliwymi gatunkami moli są mól włosienniczek potocznie nazywany molem odzieżowym oraz omacnica spichrzanka znana bardziej jako mól spożywczy. Niewielkie mole nie są groźne, gdyż nie odżywiają się i mają krótki okres życia wynoszący maksymalnie jeden miesiąc. Jednak w tym czasie mogą się rozmnożyć i złożyć jaja, z których wylęgną się larwy stanowiące właściwe zagrożenie dla naszych ubrań i żywności.
Skąd się biorą mole?
Najczęstszym powodem pojawienia się moli w naszym domu jest zaniedbane środowisko. Mogły się one przenieść z sąsiedniego mieszkania, w którym od dłuższego czasu nikt nie sprzątał albo z pobliskiego śmietnika. Jeśli chodzi o mole spożywcze, to sami mogliśmy przynieść je do domu razem z zakupami. Ich larwy upodobały sobie produkty sypkie takie jak mąka, ryż lub kasza. Owady te są najbardziej aktywne podczas ciepłych pór roku, gdyż wysokie temperatury zwiększają ich żywotność, a wiatr pozwala im przemieszczać się na większe odległości. Największe szkody mole wyrządzają we wczesnym stadium rozwoju jako larwy i gąsienice, gdyż zapotrzebowanie na pokarm potrzebny do wzrostu jest wtedy na najwyższym poziomie.
Jak walczyć z molami?
Jest wiele sposobów walki z molami, a wybór konkretnego zależy od rodzaju owadów oraz miejsca ich żerowania. Najlepsza jest jednak profilaktyka i zapobieganie możliwości zagnieżdżenia się owadów w naszej garderobie. Pomocne jest regularne wietrzenie i pozostawianie wolnej przestrzeni pomiędzy ubraniami. Odzież trzymana w szafie powinna być wyprana i świeża, co zmniejsza ryzyko pojawienia się moli, gdyż gustują one w tkaninach przesiąkniętych potem i resztkami skóry. Jeśli jednak nie zdołaliśmy uniknąć ich obecności, można zastosować środki na mole w postaci płytek lub kulek zawierających substancje chemiczne pomocne w walce z nimi. Naturalnym zapachem, który skutecznie wyeliminuje te owady z naszego otoczenia jest lawenda, którą można zakupić w postaci gotowych woreczków, które umieszcza się w szafie. Taką sakiewkę można przygotować również samodzielnie, wykorzystując suszoną lawendę. Podobną funkcjonalność wykazują mydła lawendowe dostępne w drogeriach. Domowe środki na mole są łatwe w przygotowaniu i mogą do tego posłużyć wysuszone plastry cytryny, w które powtykane są goździki. Zioła takie jak mięta, szałwia tymianek czy rozmaryn, a także igły sosnowe to naturalny sposób na walkę z molami. Jednak przekładanie ubrań noszonych codziennie może być uciążliwe, dlatego tę metodę stosuje się w przypadku odzieży sezonowej, która przez dłuższy czas leży na półce. Specjalne pokrowce również chronią zawartość naszej garderoby przed tymi owadami. Dobrym sposobem jest wystawienie ubrań na działanie niskich lub wysokich temperatur. Najpierw mrozimy odzież, potem wystawiamy na słońce, a następnie znowu chłodzimy. Ta metoda jest łatwiejsza do zastosowania zimą, gdy ubrania możemy po prostu wystawić na zewnątrz. Jeśli chodzi o mole spożywcze, to na początku należy ustalić, jak się dostały do naszej kuchni. Jeżeli mamy podejrzenie, że mogą znajdować się w produktach przyniesionych ze sklepu można je na kilka dni wstawić do zamrażarki. Na rynku znajdziemy wiele skutecznych preparatów na mole – wystarczy tylko dobrać je do naszych oczekiwań oraz potrzeb.
Skuteczne środki na mole spożywcze mają za zadanie zapobiegać ich rozmnażaniu, dlatego można zastosować specjalną pułapkę feromonową, która wabi owady, a pokryta specjalnym klejem powierzchnia uniemożliwia ich przemieszczanie. Domowym sposobem jest regularne czyszczenie szafek np. roztworem wody i octu oraz stosowanie olejków aromatycznych. Jeżeli żadna z metod nie okazała się skuteczna, ostatecznym rozwiązaniem jest wezwanie specjalistów od dezynsekcji, którzy pozbędą się problemu raz na zawsze.